website Verboord1

Voetreis Tiny Verboord

DINSDAG 25 JULI 25KM DE CALLO
Vandaag mist, motregen en 28 graden.
Onderweg veel slechte paden en opmerkelijk veel koeien en schapen, het was wel een arm gebied, dat kon je overal aan zien.
Langs de weg stonden de mensen met pannenkoeken en bessen
Veel was er niet te beleven, al was het wel de feestdag van de H Jacobus.

WOENSDAG 26 JULI 25 KM SANTA MARIA
Het was goed weer maar omdat je hoog in de bergen zat was het wel wat mistig. Er waren 2 route te kiezen, de korte route was zwaarder maar mooier, de keus voor Tiny viel op deze route. Wat vooral onderweg opviel waren de bewerkte bomen in het wel 10 km lange bos. Door middel van het leiden van de takken had het bos een heel ander aanzien, heel apart, en nog nooit zoiets gezien.
Graag had Tiny hiervan foto’s laten zien, maar die waren jammer genoeg mislukt. Ook nog even contact gehad met 3 pelgrims die achteraf een priester en een politieagent met zijn vrouw bleken te zijn. Met de priester was hij ook nog even naar de kerk geweest, wat hij zeer waardeerde. Ook heeft Tiny spijt dat hij een mooi st Jacobus beeldje niet heeft gekocht, maar dat was ook weer gewicht geweest, en hij had er niet bij stil gestaan dat je het ook naar huis kon sturen.

27 JULI DONDERDAG 25 KM PORTO MARIE 27 GRADEN
Arme dorpjes, onderweg kwam hij ook nog een fanatieke Belg tegen uit Blankenberge, waarvan hij later hoorde dat hij na het voltooien van zijn pelgrimstocht ziek was geworden. Hij liep deze dag tot 15.00- 15.30 uur. Tiny had bij aankomst bij de slaapplaats zijn rugzak op het bed gelegd en zodoende deze plaats te reserveren. In een keer groot kabaal op de kamer. De 2 Belgen waren aan het ruzie maken omdat ze met de bedden naast elkaar wilde slapen. Tiny maakte er geen punt van en ging op een andere plaats in de grote kamer slapen.

28 JULI VRIJDAG 25 KM PASTA TORRE 25 GRADEN
De fanatieke Belg was met Tiny mee opgelopen naar de volgende plaats. De Belg moest zijn fanatieke lopen bekopen met een fractuur aan zijn heup, hij kreeg wel een behandeling en heeft de tocht toch volbracht.

ZATERDAG 29 JULI AURORA
Het was weer eens een prachtige dag met veel mooie natuur en weer een treffen van de priester en het politie echtpaar. In de avond nog fijn gebuurt op een terrasje.

ZONDAG 30 JULI 20 KM AREA
Om 7.00 uur al vertrokken, dat was wel goed want overdag ging de temperatuur ver over de 30 graden. Een mooie omgeving met op de slaapplaats stapelbedden wat hij ook nog nooit onderweg was tegengekomen. In de avond kwam hij ook nog het stel van de ruzie tegen die Tiny excuus aanboden voor het gebeuren.

31 JULI 20 KM NAAR SANTIAGO
Al vroeg vertrokken, maar het was op de weg naar Santiago al erg druk. Een paar km voor Santiago stond er al een bord met slaapplaats aangeboden, toch liep hij door tot Santiago. In Santiago aangekomen op het  grootte plein wat eigenlijk officieel het eindpunt was van de pelgrimstocht viel hem de koude ontvangst toch wel tegen, na 2700 km mocht je toch wat meer verwachten. Hij werd verwezen naar een kantoortje waar hij een oorkonde kon ophalen, en dat was het dan. Weer buiten gekomen bied een vrouw hem een slaapplaats aan in een pension. Om 10.45 zat hij al in de kerk waar om 12.00 uur al de mis begon, de kerk waar het wierookvat van 80 kg door de kerk zwiert, een prachtig gezicht. Tiny heeft ook nog overwogen om door te lopen naar Fatima 700 km maar daar later toch maar van af gezien.
Tiny is 3 dagen in Santiago blijven slapen op het z.g. seminarie. In een kathedraal dat hotel was geworden gingen ze eten en dan ook nog gratis. Bij verkoop van de kathedraal was overeengekomen dat elke dag 10 pelgrims levenslang gratis mochten komen eten, wat dan ook gebeurde.
Het was een zaligheid om een keer rond te lopen zonder rugzak, en met de vraag waar slaap ik nu weer vannacht. In de kathedraal waar ze gingen eten bleven ze altijd heel lang zitten omdat het er zo gezellig was. In de middag nog even zijn kleren gewassen en kadootjes gekocht voor thuis. In de avond zat er een orkestje op het plein die de zaak goed konden vermaken, ook stonden er op het plein vele levende beelden, zoals je die veel in Parijs ziet. Om 23.00 uur naar bed om ook weer om 24.00 uur door geknal wakker te worden , een prachtig vuurwerk was daar de oorzaak van, maar het was de moeite waard omdat ze hoog zaten keken ze bovenop het vuurwerk.

2 AUGUSTUS WOENSDAG
Veel buurten en naar de kerk waren wel de hoofdzaken waarmee de dag werd gevuld. Het was die dag zeker 25 graden en het barste van de vele nationaliteiten. In het pension kwam hij ook nog vader , moeder en 4 kinderen tegen van 12 tot 17 jaar die ook per fiets de pelgrimstocht hadden voltooid.

DONDERDAG 3 AUGUSTUS WEER NAAR HUIS.
Om 8.00 uur al opgestaan want om 10.00 zouden ze vertrekken.
Bij het station zaten er al 10 Belgen en 5 Nederlanders in de bus. 
Er werd gereden via Brussel, Antwerpen, en Breda. Onderweg viel het Tiny op dat de chauffeurs gewoon op de autoweg gingen stilstaan om van plaats te wisselen.
Om 16.00 uur kwamen ze aan in Breda waar zijn vrouw Regien, zijn zoon Jan, schoondochter Jaqueline met de kleinkinderen hem op stonden te wachten. Om 18.15 uur waren ze weer terug in Berghem, heel de buurt stond buiten. In de Waterstraat hadden ze een grote tent gezet, en ze hadden alles versiert, een prachtige afsluiting van een mooie pelgrimstocht.