website Verboord1

Voetreis Tiny Verboord

8 JUNI 2000 40 KM
Het was die dag prachtig weer, en het was de eerste keer dat hij met de korte broek ging lopen. Pittige heuvels op de route, maar het uitzicht en de natuur maakte veel goed, het was nog niet de tijd van de zonnebloemen, anders was het nog mooier geweest. Aangekomen in een klein plaatsje om 16.00 uur liet hij een pasje zien dat hij van Pastoor van Genugten had meegekregen met een Franse tekst erop ,hij werd gestuurd naar een ogenschijnlijk particulier huis. Door de bewoner werd hij via een wei geplaatst in de melkstal, maar toch was het er goed vertoeven, er zat een douche in en je kon daar koken. Koken hoefde hij niet want hij kon mee eten, en in de avond fijn buiten zitten kijkend naar de vele Franse dikbillen die in de wei stonden. In dit gebied was er niet veel melkvee, maar meer fokvee.

VRIJDAG 9 JUNI 35 KM SAINT ELOY?
Deze dag was het heel warm dik boven de 30 graden, en voor de eerste keer had hij blaren gelopen. Het was vandaag een saaie dag met vele kleine plaatsjes, in de verte zag hij een Franse vlag, dus dat werd zijn richtpunt. Bij een kleuterschool gekomen werd hij onder een prieeltje gezet en een schaal boterhammen van de vriendelijke onderwijzeres van de school, achteraf kwam hij er achter dat dit de vrouw van de Burgemeester was. Eerst werd hij gezet in een soort buurthuis, maar later werd hij weer opgehaald om met haar naar het huis van de Burgemeester te gaan, waar hij ook nog mee mocht eten. Hij was Burgemeester van 12 gemeente, maar zag er niet uit wat wij van een burgemeester voorstellen, gewoon een Franse doorsnee bewoner.

ZATERDAG 10 JUNI NEVERS.
Nevers is de plaats waar Bernadette is opgebaard, maar toch ver van Lourdes waar de verschijningen zijn geweest.
Na ongeveer 10 km kwam hij Tilburgers tegen op de fiets waar hij even mee kon buurten, verder vielen vooral de prachtige kerken onderweg op. Bij het kerkje waar Bernadette ligt begraven kwam hij een non tegen die meteen zei dat hij er kon blijven slapen, dus een zorg minder. Achter op een lange pad met aan de zijkant mooie bomen stond een kapelletje met daarin Bernadette opgebaard in een glazen kist, die na 150 jaar nog puntgaaf is, en niet gebalsemd, werd erbij verteld. Indrukwekkend bij het aanzien van het meisje waar nog steeds miljoenen in de hele wereld warm van worden. Na het bezoek kocht hij in een winkel een woordenboek, altijd handig.

11 JUNI 2000 EERSTE PINKSTERDAG.
Aangekomen in het volgende plaatsje om 17.00 uur naar de kermis, een mooie afwisseling na alle andere indrukken. Alle winkels waren open wat ook wel prettig was. Eten deed hij dit keer maar in een restaurant, en later om een uur of 8 weer naar de kermis. Om 22.00 uur ging hij alweer onder de wol, om in de vroege morgen weer fit te zijn.

12 JUNI 2000 40 KM
Na een vroege start vroeg hij onderweg water wat hij ook kreeg, maar ook kreeg hij een fles cola. Alles natuurlijk goed bedoelt, maar het is ook weer gewicht, daarom werd hij ook snel leeggedronken. Onderweg ook nog een ontmoeting gehad met Groningers, en met Fransen die met veel liefde vertelde over Compostella. Aan een vrouw vroeg hij waar hij kon slapen en werd gestuurd naar het plateau, niet wetende wat dat was. Onderweg vluchtte er ook nog een paar vrouwen bij het zien van een pelgrim naar binnen, zeker mensenschuw. Hij kreeg een rijk ontbijt met kaas, geiten en schapenkaas, jam, druiven, maar toen de baas des huizes thuiskwam ging het ineens niet door omdat de bewoners naar Parijs moesten. Hij werd naar een soort pension gebracht waar de ruimte heel lux was met ligbad, een schaal met eten, eieren en druiven, in de morgen om 7.00 uur was het ontbijt al klaargezet.

DINSDAG 13 JUNI 40 KM
Vanmorgen om 8.00 uur al naar pastoor van Genugten gebeld die vandaag jarig is. Het was er al vroeg 25 graden, dus eerst maar even naar de kerk, en dan naar het v.v.v. Gestuurd werd hij naar de pastorie die hij in eerst instantie moeilijk kon vinden. Het lag een beetje verscholen aan de achterkant waar ook een schooltje was waar Tiny deze nacht moest slapen. Later kwamen er in het schooltje nog meer gasten, maar Tiny werd als enige door de pastoor gevraagd om te komen eten, omdat hij een pelgrim was, het was goed eten met een beetje slappe wijn erbij. In de avond keek hij ook nog als ontspanning naar een voetbalwedstrijd.

WOENSDAG 14 JUNI 45 KM
Een hele mooie dag met in de morgen al 29 graden. Er stopten een Franse auto met daarin Nederlands sprekende mensen, en 2 Duitse jongens. Kom je even mee koffie drinken zei ze, en Tiny voelde wel wat voor deze uitnodiging . Ze hadden in de buurt een camping overgenomen en waren bezig met het restaureren van een watermolen. Later werd Tiny weer netjes op de route teruggebracht. Hij liep door richting St. Amans? , waar hij ineens voor de keuze kwam de staan bij een splitsing van 2 wegen. Door een postbode werd hij de weg gewezen wat achteraf toch echt de verkeerde was. Na weer op de goede weg te zitten kwam hij door prachtige plaatjes ‘’antieke’’ zoals Tiny het noemde, en na 45 km was het weer tijd om een slaapplaats te vinden. Op het gemeentehuis stuurde ze hem naar een camping, ver van de route. Boer en boerin kwamen uit België en hij werd goed ontvangen. Hij moest in bad, en er werd ook nog een masseur ingeschakeld, dat zou hem goed doen vertelde ze. Ook kreeg hij nog 400 francs ongeveer 100 gulden voor onderweg. Met de boer ging hij ook nog even naar zijn hobby kijken….paarden. In de kamer zag hij wel waarom het zijn hobby was, alles was paard wat je zag. Het was goed eten, met een heerlijke biefstuk. Het was een onvergetelijke dag geworden, de mooiste van de route zoals hij het omschreef.

15 JUNI 35 KM FONTAINE BLEAU
Midden Frankrijk, een prachtig gebied, geen wonder want de beroemdste schilders in de 19e eeuw maakte daar hun wereldberoemde schilderijen zoals Vincent van Goch . Was de omgeving prachtig, in de dorpjes was echter niets te krijgen of te beleven. Geslapen werd er die nacht in een schooltje. Omdat er niets te krijgen was, was hij aangewezen op zijn reserve proviand, altijd had hij voor 36 uur eten uit voorraad bij zich.