website Verboord1

Voetreis Tiny Verboord

ZONDAG 16 JULI MUSTA
Kleine dorpjes met vrouwen die net de plaats aan het vegen waren, en niet met een Griesel(hark) net als wij doen, maar gewoon met een paar takken, het gaf wel enorm veel stof. In de refusio zag het er allemaal heel mooi en proper uit, het was vroeger een kazerne geweest, ook was er een camerabewaking.

MAANDAG 17 JULI 40 KM LAZA DE LACARNE.
In dit verhaal blijkt dat Tiny maar 2 dagen heeft gerust en dat was bij het familiebezoek met de nieuwe schoenen, en in Lourdes. Heel weinig en bewonderenswaardig.
Deze dag lang naast een kanaal gelopen voor de eerste keer, er waren onderweg weinig huizen maar toch wel veel te zien, omdat de boeren op het land aan het werk waren. In de avond krijgt hij een klein ongelukje dat met een beetje pech het einde van de tocht had kunnen betekenen. Bij het wassen stiet hij ongelukkig zijn grote teen wat heel pijnlijk was. De komende 4-5 dagen zou hij hieraan herinnerd worden.

DINSDAG 18 JULI 35 KM EL BURGO
Hij is deze morgen weer vroeg opgestaan, en dat is maar goed ook. Het is een dag met lange wegen en vele stoffige grindpaden. Wat hem vooral deze dag is opgevallen is het aantal ooievaars die overal zitten te klepperen. In de avond goed uitgerust naar de tour gekeken.

WOENSDAG 19 JULI 30 KM LEON?
Deze dag is het heel warm, slechte grindpaden, en onderweg zie je dat je in een arme streek bent met bijna allemaal kleine huisjes. Door die nog steeds pijnlijke voet is Tiny anders gaan lopen wat weer ten kosten gaat van de andere voet die de zeldzaamheid van blaren gaan vertonen. Morgen zal het wel weer beter gaan, we houden de moed erin.

DONDERDAG 20 JULI 35 KM HOSPITAAL DE ORGEL
Vandaag is Tiny al 2 maanden onderweg, hij heeft nog wel last van de blaren die hij gisteren heeft opgelopen, gelukkig is vandaag de rit niet zo lastig, en het is vandaag niet zo stijl. Hij kwam mooi vroeg al op de bestemming aan om ongeveer 15.00 uur. Een vrouw liep er rond die een onderzoek deed over het doen en laten van de pelgrim, en toevallig kwam ze ook nog uit Vlijmen. Haar man werkte in de abdij Maria kroon als kok, en zij deed dit werk. In de loop van de avond was hij ook nog naar een gebedsdienst geweest aan huis, ook wel apart. Hij trof daar ook nog iemand die zijn teen kon verbinden, en daar heeft hij veel plezier van gehad.

VRIJDAG 21 JULI 20 KM STORAGE
Tiny loopt gedoseerd want hij hoeft niet te vroeg in Santiago aan te komen, daarom loopt hij minder kilometers per dag, dus het is niet dat hij het niet kan. In Storage slaapt hij bij de broeders wat hij al lang van tevoren wist omdat dat was afgesproken met een Berghemse broeder Harrie van Schaijk die daar werkten . Ook de Tilburgers die hij onderweg had ontmoet hadden hier geslapen. Op advies van Harrie ging hij ook nog even naar de prachtige kathedraal, met daarnaast ook nog een gewone kerk. Er was ook nog een hele oude fundering te zien die onder de glasplaten lagen. Omdat Harrie het doen en laten wist van de streek heeft hij voor Tiny de terugreis geregeld.

ZATERDAG 22 JULI 40 KM EL DIABLO
Omdat Harrie had gewaarschuwd dat het vandaag wel eens zwaar zou kunnen worden was Tiny al vroeg vertrokken, maar omdat hij wel erg vroeg op de plaats van bestemming was gekomen liep hij nog verder. Het tweede stuk was toch wel zwaar en was enorm stijl. Onderweg kwam hij ook nog een jonge Spanjaard tegen van een jaar of 25 die met Tiny meeliep. Tiny had al snel in de gaten dat hij hem eruit wilde lopen, maar dat liet hij niet toe. Onderweg had hij ook nog de steen uit Vessem bij het kruis gelegd, het was gewoon een kruis met een hoop stenen, kleine en grote. Tiny vertelde dat er iemand uit Ravenstein een complete kinderkop daar had neergelegd, maar die kwam niet uit de rugzak maar van de begeleider in de auto of motor, dat is wel een groot verschil. 4-5 km verderop heeft hij ook nog even uitgerust bij een kluizenaar die vertelde dat hij dat kruis daar naartoe had gebracht. Die wees hem dan ook naar een slaapplaats in een café . Het was een luxe slaapplaats, en het was gezellig in die café , en trouwens de Spaanse jongen die Tiny een dag daarvoor eraf had willen lopen gaf inde morgen aan dat hij die dag maar 5 km zou lopen.

ZONDAG 23 juli 35 KM CASA BELLOS
Het werd  weer een zware dag, en dat kwam ook door de rugzak die zwaar was(15-17 kg) van het vele drinken dat hij bij zich had voor onderweg. Er werd door de bossen gelopen, en heuvelachtig terrein. Door een gehuchtje gelopen werd hij door een bewoner uitgenodigd om binnen koffie te komen drinken, dit was de eerste keer. In Spanje roepen ze je niet vaak binnen. Na de koffie was het weer de oogkleppen op en lopen.

24 JULI MAANDAG CARLEVARO 40 KM 20 GRADEN
Onderweg komt hij een gezin tegen met 5 paarden, vader moeder en 3 kinderen die ook de pelgrimstocht maakte naar Santiago. Ze waren wel vanuit Spanje vertrokken. Het was vandaag een heel stuk lopen langs de snelweg, en werd ook nog beloond op  een gigantische regenbui, de paraplu had er veel moeite mee. Wel waren er mooie straten en huizen. In de avond was er ook nog een discussie avond voor de pelgrims, maar door de taal ging hij er maar niet naar toe.