media

Media in 2009

Media in 2009 over heemkundevereniging Berchs-Heem.

(Klik op de gekleurd weergegeven link voor meer info)


01-12-2009: Brabants Dagblad: Advies om baarhuisje monument te maken


03-12-2009: Dtv; Baarhuisje toch monument?


06-10-2009: Brabants Dagblad; Berchs-Heem gaat voor behoud baarhuisje


05-10-2009: Brabants Dagblad; Baarhuisje volgens Heem wél monument


30-09-2009: Dtv; Subsidie voor ‘Bergs Woordenboek


28-09-2009: Brabants Dagblad; Berchs-Heem wil baarhuisje op monumentenlijst


25-09-2009: Brabants Dagblad; Baarhuisje in Berghem wordt toch gesloopt


26-08-2009: Brabants Dagblad; Slopen huisje in Berghem onnodig


06-05-2009: Brabants Dagblad; Expositie over oorlog Berghem langer geopend


04-05-2009: Brabants Dagblad; Bèrgse heemkundigen geven dodenherdenking gezicht


17-01-2009 Onrust over gevel van Josephschool
BERGHEM – In Berghem is onrust ontstaan over mogelijke sloop van de voormalige St. Josephschool in het centrum. Dat bleek donderdagavond in de dorpsraad. Heemkundekring Berghs-Heem en de stichting Beeldend Berghem dienden al begin december een verzoek in bij de gemeente Oss om de school te behouden door deze op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen. Om zodoende te voorkomen dat de school in de plannen van BrabantZorg met het aangrenzende verzorgingshuis De Wilberthof wordt gesloopt. De school zit al sinds enkele jaren in nieuwbouw in de Piekenhoef. Het gebouw is op dit moment in gebruik door de dagopvang van verpleeghuis Vita Nova.
Volgens Jan van de Burgt van Berchs-Heem is de voormalige meisjesschool een voorbeeld van karakteristieke vijftiger jarenarchitectuur. Heel veel Berghemse vrouwen hebben nog op deze school gezeten, die in 1884 door de Zusters van Liefde is gesticht. In 1971 werd de school gemengd.
Van de Burgt stelt dat Berghem al zo weinig historische gebouwen heeft. Als de school in zijn geheel wordt afgebroken, verdwijnt volgens hem de eigen identiteit van het historisch verbonden karakter van de kerk met de school en het klooster. In de gevel zit volgens hem nog een muurreliëf van een St. Joseph met kind.
Wethouder Jules Iding zegt dat de school in ieder geval niet op de gemeentelijke monumentenlijst wordt geplaatst. Daarvoor is de monumentale kwaliteit te gering. Niet te vergelijken met monumenten, zoals de gevel van de Mariaschool aan de Torenstraat en de mavo Sint Jan. De gevel heeft volgens hem wel een emotionele waarde voor de Berghemse generatie die op de school heeft gezeten en nu nog leeft. Daarom wordt op dit moment met BrabantZorg onderzocht of de gevel behouden kan blijven. “Maar dat gebeurt dus niet blind, ten koste van alles.”
Carool Meijs van BrabantZorg zegt dat de schoolgevel sowieso al een flink deel van zijn uitstraling verliest, als er straks in de plannen voor de Wilberthof horeca in komt. “Dan moeten er grote deuren in en veel zwaardere kozijnen in verband met de isolatie-eisen voor horeca. De gevel is qua geluid zo lek als een mandje, zodat wij voor nieuwbouw kiezen.”
Iding belooft over enkele maanden duidelijkheid te geven.
Bron: Brabants Dagblad