website Verboord1

Voetreis Tiny Verboord

ZONDAG 25 JUNI
Vandaag denkt Tiny is er de bloedprocessie in Boxmeer, sommige dingen vergeet je nooit. Het is hier een prachtige streek, het is dan ook zuid Frankrijk, en heeft genoten van een fijne dag lopen.

MAANDAG 26 JUNI  40 KM TARBET?
Deze dag heeft hij veel water gedronken door het warme weer, er is hier ook veel bos, en denkt hij nog ongeveer 15 km van Lourdes af te zijn en bezoekt in Tarbet? Nog 2 kerken. Op het gemeentehuis wordt de kaart voor de dag gehaald en krijgt hij plaats aangeboden in een opvang voor drugs verslaafde, hij moet zich laten inschrijven en moet zijn paspoort afgeven. Na een bezoekje aan een museum en een terrasje ging hij naar bed.

DINSDAG 27 JUNI
Toch nog 20 km voor hij is aangekomen in Lourdes, Tiny gaat recht naar de grot, hij komt langs vele winkels, en komt ook nog 2 Belgische praatgrage vrouwtjes tegen. In Lourdes waar hij een dag langer wil blijven laat hij ook maar meteen zijn schoenen repareren die Sjaak van den Heuvel en zijn vrouw uit Berghem hadden meegebracht. Na 1000 km op het asfalt is dat ook geen luxe meer. Tiny slaapt bij de zusters en de volgende morgen zijn de schoenen gemaakt Na ook nog in de ondergrondse kerk te zijn geweest waar 25000 gelovige in kunnen vervolgt hij weer zijn reis.

WOENDAG 28 JUNI 60 KM 22 GRADEN
Een onderweg lopende Canadese pelgrim loopt samen met Tiny een eindje op. De Canadees is midden in Frankrijk gestart en loopt maar kleine stukjes van 10-15 km, er zijn vele heuvels in dit gebied, en vind later in het plaatsje een goede slaapplaats.

DONDERDAG 29 JUNI PUI DE PORT
Vele haarspeldbochten deze dag. Onderweg kwam hij ook nog 2 motorrijders tegen uit Oostelbeers. Hij kan slecht een slaapplaats vinden maar een wethouder van de gemeente wil hem wel helpen maar dan moet hij 8 km. verderop gaan slapen.

VRIJDAG 30 JUNI
In de morgen is het heel slecht weer met regen en storm, maar niemand komt Tiny ophalen, vergeten zeker. Hij loopt naar de voet van de Perineén. De bergen zijn er superhoog, zelfs de fietsers kunnen er niet tegenop. Het afdalen te voet gaat nog moeilijker, want hij moet dan constant remmen, wat niet zo goed is voor de spieren, langs smalle paadjes waar je verder niets ziet. In pu de port was veel slaapgelegenheid, waar hij samen met Engelse en Duitsers hebben geslapen.

ZATERDAG 1 JULI
Of het nu aan de vakantie van Tiny lag, of aan de opname op carnavalsmaandag weet ik niet, maar ik heb deze zaterdag gemist.

ZONDAG 2 JULI 35 KM
Door al dat klimmen heeft hij wel wat zwaardere benen gekregen, en wil het eigenlijk wat rustiger aan doen,maar als het van de 35 km er 30km geklommen moeten worden komt er van die voornemens niet veel terecht. Bij de Spaanse grens komt hij 3 Nederlanders tegen, 2 met de fiets en 1 met de rolstoel, ze komen uit Noord Holland. De tocht gaat steil omhoog en het heeft nogal wat zweetdruppeltjes gekost. Maar als je dan weer boven bent ben je wel weer blij dat je het gehaald hebt. In de plaats pui de Port beginnen veel Spaanse pelgrims hun tocht, het is er dan ook heel druk. Plaats voor de overnachting is er meer dan voldoende wel 400 plaatsen. In Spanje is er na elke 20 km wel een plaats om te overnachten, in Frankrijk was het altijd weer zoeken naar een plaats. In de avond was het heel mistig geworden en ging hij naar een pelgrimsmis. Er waren niet veel jonge pelgrims bij de start, maar later kwam je er meer tegen. Hij kwam uiteindelijk bij een plaats aan waar niet veel te beleven was, een toevallig ontmoete Belg maakte Tiny wegwijs hoe hij het beste zijn eten kon bestellen, en dat waren welkome tips.

MAANDAG 3 JULI 35 KM SIBURI
Allemaal slingerpaadjes met grint wat op zich wel gaat, maar die grote keien dat waren wel de nekkenbrekers, je loopt met een volle rugzak en dat is het niet zo fijn als de weg vol hindernissen ligt. De Spanjaarden hebben hier veel minder last van, omdat ze veel minder bij zich hebben, geen regenkleding, geen stoel of bedje, en veel minder kleding. In Spanje had je ook veel minder broodwinkels, daar moest hij wel aan wennen. Voor het ontbijt moet je naar het café waar op de toonbank allemaal kleine hapjes staan, met tomaat, ei, etc.. Na een paar dagen weet je niet meer beter. Spanjaarden zijn anders dan de Fransen ze lijken ook anders van aanzien. Over het Franse volk is Tiny zeer te spreken, ze zijn vriendelijk behulpzaam, en dat is toch al heel wat.

DINSDAG 4 JULI 35 KM NAAR PAMPLONA
Het is die dag prachtig weer, en het lopen gaat weer over mooie verharde paden en door kleine gehuchtjes. Onderweg ontmoet hij nog twee Nederlanders uit Vught, en heeft hij samen koffie gedronken. Een slaapplaats was geen probleem er was wel ruimte voor 15 man. Een vergoeding werd meestal niet gevraagd, maar een vrije gift was altijd welkom. In Pamplona waren de mensen al volop bezig waren om alles af te planken voor de stierentraditie dat elk jaar plaats vindt . De stieren worden de straten in gejaagd en de merendeel jeugdige deelnemers jagen de stieren op, er vallen dan ook elk jaar wel gewonden, en ook wel eens doden. Voor 20.00 uur is er in Pamplona niets te zien maar na die tijd komen de mensen uit alle hoeken te voorschijn, onvoorstelbaar zegt Tiny, en gaan naar de café waar altijd muziek klinkt. Hoe vuiler het op de grond is, hoe beter de café is zeggen ze in Spanje, het is dan ook vaak een rotzooi maar wel gezellig. Ook de kleine balkons viel hem op.WOENSDAG

5 JULI 30 KM PUENTE DE LA REINA
Hij is vandaag vroeg vertrokken over de slingerende paadjes, en komt onderweg een heel mooi monument tegen met allemaal voertuigen erop, een ezel, loper, fiets, paard, allemaal manieren om de pelgrimstocht te volbrengen. In een dorp komt hij ook nog enkele Amsterdammers tegen met hun fietsen.

DONDERDAG 6 JULI ESTELLA
Het barst weer van de heuvels, maar ook weer mooie dorpjes, maar toch weer een loodzware dag . In het dorp kwam hij mensen tegen uit Roermond die verplicht waren hier te blijven omdat een familielid een hartaanval had gehad en in het ziekenhuis lag.
In de z.g Refusio (slaapplaats) moest hij wel zijn pelgrimspasje laten afstempelen, er was ook wel eens politiecontrole.