website Verboord1

Voetreis Tiny Verboord

16 JUNI 45 KM IN DE BUURT VAN LIMOGES
Vandaag 35 graden, en dan met de rugzak de heuvels op viel echt niet mee. Tiny had speciale loopkousen aan, en thermische sokken . Dat de pastoors bijna nooit thuis zijn komt omdat ze zoveel parochies hebben, en ook vaak bij de parochianen eten en ook slapen zegt Tiny. Limoges is een grote stad die bekend is door zijn prachtig porselein. Geslapen werd er deze keer in een klein kamertje maar dat deerde niet.

ZATERDAG 17 JUNI 40 KM
Op zaterdag was het moeilijker om een slaapplaats te vinden, en dan vooral in een toeristisch gebied. Een vrouw die buiten stond vroeg of hij even binnen kwam waar hij koekjes kreeg voor onderweg, en werd ook gelijk naar de burgemeester gestuurd. Die belde weer naar de pastoor, maar de kamer was al vol, dan maar weer terug naar het v.v.v. Een ijverig meisje belde net zo lang tot ze iets had gevonden, ze kwamen hem ophalen, dat werd wel 3 kwartier wachten.
Het waren Nederlanders die er een restaurant hadden, achteraf wilde ze niet dat Tiny betaalde, maar hij vond dat nooit goed, en gaf altijd een vergoeding, alleen al voor zijn gevoel.

18 JUNI 45 KM PERIQUEX
In de morgen werd hij weer netjes op de route gezet, rotheuveltjes, maar wel een prachtige omgeving. In een grotere plaats (PERIQUEX) aangekomen werd hij nadat de plattegrond erbij was gehaald gestuurd naar de basiliek. Een heel groot deftig gebouw, eten deden ze er met 3 borden, het bleek later een Bisschoppelijke ruimte te zijn, heel apart.
Vanaf dit moment komt er een pauze in het vertellen van zijn pelgrimstocht, Tiny gaat samen met zijn vrouw Regien naar Australië van 11 december tot 27 januari.De draad wordt weer opgepakt en we gaan door met de dag, hij is wat zweterig en is helemaal niet fit. Gelopen heeft hij tot 11.00 uur recht naar de pastorie die hem naar de gemeente stuurde. Hij werd naar een groot voetbalstadion gebracht, er was ruimte genoeg, en met een paar aspirine op ging hij dit keer maar eens vroeg naar zijn bed.

MAANDAG 19 JUNI 40 KM
Tiny haalt een Franse brief te voorschijn, die hij heeft laten vertalen.
Er staat in: Bedankt voor de brief, en vragen of zijn sokken weer droog zijn, ze bewonderen zijn moed, en zijn geloof in God. Als hij nog een keer een pelgrimstocht wil lopen is hij van harte welkom
Ondertekend met Lucien en Madeleine Thomas.

DINSDAG 20 JUNI 2000 HEREMOND
Het is er warm 30 graden, Tiny is al om 6.00 opgestaan en was heel wat fitter dan de dag daarvoor, dat was maar goed ook want het was niets dan steile heuvels en vals plat, verder was het heel toeristisch. Er was veel te doen, en er was een prachtige natuur. Er was ook voldoende plaats voor pelgrims 3 kamers met 2 bedden per kamer. Om 20.00 uur kwam er een zwerver binnen die in 5 minuten een fles wijn leegdronk, en in de nacht om 1.00 uur volgde er nog 2 flessen, hij viel dan ook languit in de kamer, en viel in de nacht ook nog 2 keer ladderzat uit bed. Natuurlijk was de nachtrust voor Tiny daardoor ook bedorven, daarom was hij ook om 4.00 uur opgestaan en vertrokken, hij kon de sleutel niet terugbrengen, daar had hij later wel een hekel aan, maar het kon niet anders.

21 JUNI 2000 CASTELLON 45 KM
Het is natuurlijk in de vroege morgen lekker koel, maar al gauw is het er 24 graden. Van de gemeente gaat hij weer terug naar de pastorie die een tuinhuisje hebben met een mooie slaapgelegenheid. Op een grote camping die in de buurt is treft hij Nederlanders uit Roosendaal, heel gezellig, en in de avond wordt het nog gezelliger als hij dezelfde mannen in de cafe treft, samen kijken ze dan naar het voetbal.

22 JUNI DONDERDAG 55 KM. MEZIN
Om 7.00 uur vertrokken, en afgeweken van zijn normale route, hij kiest dan die dag voor de route naar Lourdes. Na die 55 km gaat hij naar de pastorie, en een zuster brengt hem na 15 minuten naar de slechtste plaats die hij op zijn tocht is tegengekomen. Geen toilet, geen eten, een echt kot zoals Tiny het dan ook noemt. Dan krijgt hij een tip om bij het klooster te gaan eten, want in het gevonden pension is geen plaats meer. In het bejaardenhuis kan hij mee eten. In de avond gaat hij toch maar terug naar het kot, het enige wat positief was van deze dag is dat het gratis was, en in de avond ook nog genoten van een potje Jeu de Boulle 23 JUNI
Tiny loopt 200 km om, om zijn grootste wens in vervulling te laten gaan, naar Lourdes. Hij loopt door de Pyreneeen door kleine plaatsjes, lange klimmen, en vele gehuchten. Een vrouw zegt dat zij een pension heeft en biedt hem een kamer aan voor 50 gulden met in de ochtend een ontbijt. Weer geeft Tiny het advies, probeer de Franse taal te leren, denkend aan deze ontmoeting.

ZATERDAG 24 JUNI
In de morgen vroeg naar de bakker, een lekker puddingbroodje halen en een lekkere koek, er zijn weinig Nederlanders in dit gebied, en toch is het er heel toeristisch. Dan stopt er een busje met een paar vrouwen erin die voorruit rijden om voor 18 Nederlandse fietsers een potje te koken. Tiny kreeg van de dames lekkere soep, en voor onderweg koeken, appels, en een stuk kaas, het nadeel was wel dat de rugzak steeds zwaarder werd. In het plaatsje Miramba? ging hij weer als vanouds naar de pastorie, er was geen plaats, en werd gestuurd van links naar rechts, om dan weer uit te komen in een bejaardenhuis. Een zuster kwam hem halen en in het oude gedeelte kreeg hij netjes op een blad zijn eten aangeboden. In de avond genoot hij op een terras.