Home |  De vereniging |  Werkgroepen |  Publicaties |  Agenda |  Foto archief |  Beeldbank |  Nieuws |  Links |  Contact | 

Verslag Open Monumentendag

Open Monumentendag lokte veel mensen naar de St.Willibrorduskerk op 14 en 15 september 2013. Door de samenwerking van het Kerkbestuur en Heemkundevereniging Berchs-Heem kunnen we terugzien op een geslaagd weekend tijdens de Open Monumentendagen.

Op deze dagen was het voor iedereen mogelijk om de kleine tentoonstelling in de kerk te bekijken en sinds lange tijd de toren te beklimmen.
Het Stadsarchief Oss had georganiseerd dat de bus met deelnemers aan de Open Monumentendagen bij onze kerk stopte. De bus was helemaal vol geboekt. Door het grote aantal bezoekers hebben we de groep in tweeën gedeeld. Driek van Veghel en Bert Akkermans gaven een uitgebreide rondleiding van ruim een uur in en om de kerk. De mensen werden op de hoogte gebracht van de geschiedenis en het interieur van de kerk. In de kerk waren voor deze gelegenheid  kazuifels, bidprentjes, boeken en foto’s geplaatst.
Tevens konden de bezoekers de toren gaan beklimmen. Met 16 gidsen over deze twee dagen was het heel goed mogelijk om elk uur een groep naar boven te begeleiden. De gidsen hadden tekst en uitleg opgestuurd gekregen om de klimmers antwoorden op hun vragen te geven. Uiteindelijk zijn er 125 mensen 142 treden naar boven geklommen.  
Elk dagdeel stonden er vier vrijwilligers klaar om degene die alleen voor de kerk kwamen op te vangen en rond te leiden als dit nodig was. De Heilige Beelden hadden voor deze gelegenheid een informatieblaadje gekregen zodat iedereen kon zien wie het was. Op welke dag het een feestdag voor deze Heilige was en voor wie hij een patroon was. Het boek “Geschiedenis en Restauratie van de St.Willibrorduskerk in woord en beeld“ is gebruikt als rode draad voor de individuele rondgang in de kerk. Met  een hartelijk welkom, een glimlach en een kopje koffie hebben we op deze twee dagen 225 mensen mogen begroeten.
Voor de kinderen was er genoeg afleiding. Elk kind kreeg de mogelijkheid om een puzzel op te lossen. Natuurlijk waren  de meeste  vragen terug te vinden in de kerk. Het kind dat de puzzel ingevuld inleverde met of  zonder hulp van een voorbijganger  mocht een presentje uitzoeken. Hier hebben 20 kinderen onder de twaalf jaar aan deelgenomen.
De jongens en meisjes die voor het eerst de kerktoren beklommen, kwamen allemaal met groot enthousiasme terug. Voor de een was het te spannend, voor de ander was het net of hij in de film zat van Harry Potter en een derde dacht dat ze op vakantie waren.
Het waren allemaal blije kinderen en haast iedereen had een foto op zijn mobiel staan. Voor later en op Facebook te plaatsen.
Zelf hebben we ook een paar fotografen op pad gestuurd om de St.Willibrorduskerk te vereeuwigen. Er zijn foto’s gemaakt van het interieur van de kerk, van buiten de kerk maar ook van klimmers in de toren en de toeschouwers in de kerk. Deze foto’s komen op de site van Berchs-Heem te staan.
De organisatoren, Ans den Brok en Ineke Mulders, schrijfster van dit verhaal, met de 30 vrijwilligers kunnen tevreden terugkijken op een succesvol weekend van Open Monumentendag  2013 met als thema Macht en Pracht.

Foto's


 

Laatste nieuwsberichten

Archief