Kersen op Sap: locatietheater in Berghemse tuinderij

Kersen op Sap: locatietheater in Berghemse tuinderij

Berghem – Neem een sage in het Bèrgs dialect over ‘d’n Hoas’ die elke 100-jarige persoonlijk komt feliciteren, De Kersentuin van Tsjechov, een krantenbericht over de sloop van een voormalige conservenfabriek, en de lange lanen van de kersenboomgaard in Tuinderij ’t Tuureind als decor. Voilà, dit zijn alle ingrediënten voor een smakelijk portie locatietheater. In september zet theatervoorstelling Kersen op Sap het Berghemse buurtschap het Tuureind in de spotlights.

De productie komt uit de koker van Marieke Moors uit Berghem (regisseur) en Sjef Smid uit Tilburg (artistiek uitdager en tekstschrijver). De twee leerden elkaar kennen tijdens de regisseursopleiding voor amateurtheater en werken nu al 25 jaar samen aan allerlei grote en kleine projecten. Zo waren zij onder meer betrokken bij Saldaote, De Zwarte Ruiter, de Hormoonfabriek en Rondom Gielen. De voorstelling in het Tuureind is de kers op hun jarenlange vruchtbare samenwerking. Het verhaal is geschreven door Dick Boeijen uit Berghem die zich liet inspireren door Tsjechov. Parallel daaraan schreef Riny Boeijen een dialectsage over oud worden op het Tuureind. Letterlijk tussen de bedrijven door vertelt hij het verhaal over d’n Hoas, met daarin roemruchte, voormalige bewoners van ’t Tuurèènd, zoals: Jás de Fut, Harrie de Snor en Hás de Snol. De hoofdrol is echter voor Mieneke de Schipper.

Over de voorstelling

Een sappige dialectsage uit het Tuureind (Berghem) kruist de lotgevallen van een conservenfabriekje waar kersen op sap worden gezet. Voor eigenaar Frans is het pompen of verzuipen. Als de nood het hoogst is, zal blijken wie uiteindelijk het haasje is. Kersen op Sap is een blijmoedige locatievoorstelling, lichtjes gebaseerd op De Kersentuin van Tsjechov.

De vijf voorstellingen zijn op 9, 10, 11, 16 en 17 september, 20.00 uur, te zien bij Tuinderij ’t Tuureind aan de Deursenseweg 5 in Berghem. Vanwege de unieke locatie is er maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Reserveren kan via www.kersenopsap.nl.