Pastoor Van Genugten had al ooit zijn portret ín de kerk: ‘Hij verdient ook straatnaam voor al zijn werk’

Tom Vos, Brabants Dagblad 30-07-2021,

“Toenmalig kapelaan Jeroen Beekman verwijderde in 2013 het pastelportret van wijlen pastoor Antoon van Genugten uit de kerk van Berghem en hing het ergens anders op. Dat leidde tot boze reacties. ,,Ik zie dit als een verkapte beeldenstorm”, reageerde kunstenares Ger van Iperen die het portret maakte als eerbetoon aan de in het dorp bewierookte Van Genugten.

De mede daarom in Berghem omstreden geworden kapelaan Beekman riposteerde dat hij de verwijdering heel goed kon verdedigen. ,,In de kerk is alleen plaats voor afbeeldingen van mensen die heilig zijn verklaard. Pastoor Van Genugten heeft veel voor Berghem gedaan, maar dat hebben meer pastoors gedaan en die hangen ook niet in de kerk. Bij mijn komst in Berghem stond ik er al versteld van dat het portret in de kerk hing. Dat hoort niet. Ik heb zoiets nooit ergens anders gezien.”

Welke verdienstelijke en bijzondere inwoner verdient beslist en zo snel mogelijk een straatnaam in zijn stad of dorp? Het BD legt de vraag voor aan de lokale heemkundekringen. Deel 1: Berghem.

Geen heilige
Van Genugten mag dan geen heilige zijn, als er iemand is die in aanmerking komt voor een mooi eerbetoon in het dorp dan is hij het wel, vindt de plaatselijke heemkundekring Berchs-Heem die dit jaar succesvol actie voerde in de strijd voor het behoud van de naam Meester Gielenplein. Op de vraag wie er als eerste weer een nieuwe straatnaam in Berghem verdient, noemt de historische vereniging zijn naam.

Pastoor Van Genugten, geboren in 1933 in Sint-Oedenrode en overleden in 2009, wordt de ultieme dorpsverbinder genoemd. Hij wilde al jong priester worden en zo geschiedde. Hij kwam in 1973 naar Berghem en was er deccennia lang actief. ,,In 2002 moest hij noodgedwongen stoppen vanwege gezondheidsproblemen”, schetst Gerard van der Linden van heemkundekring Berchs-Heem. Van Genugten belandde daardoor in verpleeghuis Vita Nova in Oss. ,,Mede door zijn sociale optreden en betrokkenheid wist Van Genugten veel parochianen aan de kerk te binden en nam het kerkbezoek weer echt toe. Hierdoor werd hij zeer geliefd in ons dorp. Pastoor Van Genugten verdient een straatnaam gewoon voor al zijn werk.”

Abseilen van de kerk
Kort voor zijn heengaan bezocht zijn trouwe koster Driek van Veghel Van Genugten nog. Om hem enkele dvd’s te overhandigen, met daarop beelden van de vieringen rond zijn gouden priesterjubileum. Bij zijn overlijden noemde Van Veghel de pastoor ‘een inspirerende man en een harde werker die zuinig was met uitgaven voor zichzelf maar bij wie mensen, die in nood verkeerden, altijd konden aankloppen’.

Van Genugten was een ‘progressieve’ priester, die openstond voor de inbreng van iedere vrijwilliger met wie hij samenwerkte. Hij was de aanjager van talrijke werkgroepen binnen de parochie en de restauratie van de Berghemse kerk. Hij stond daarnaast aan de wieg van van onder meer de Zonnebloem in Berghem en jawel, ook de heemkundekring. Ook haalde de geestelijke herder het nieuws met bijzondere acties. Hij abseilde van zijn kerk toen de verbouwing eindelijk rond was, verzamelde handtekeningen voor Amnesty International en luidde de noodklok tegen de verschrikkingen van de oorlog in het uiteengevallen Joegoslavië.”

Reeds in 2015 heeft heemkundevereniging Berchs-Heem bij de dorpsraad Berghem een voorstel ingediend om o.a. het kerkplein te vernoemen naar pastoor Antoon van Genugten, ereburger van Berghem. De dorpsraad Berghem heeft dit toen met een positief advies doorgestuurd naar de gemeente Oss. Daarna is het heel stil geworden, meermalig is bij de gemeente aangedrongen op een besluit op het voorstel, zonder resultaat. Recent is dit wederom bij de gemeente Oss aangekaart, en wederom zonder enig concreet resultaat.
Heemkundevereniging Berchs-Heem.