Ikke en ons Jentje zaten in een mentje

Bloemlezing van in 1944 door Bergse schoolkinderen (op aangeven van Meester Gielen) opgeschreven straatliedjes, bestaande uit aftelversjes, spotliederen over dorpsgenoten, bakerrijmen en dergelijke.

Ten behoeve van de opbouw van het streekmuseum”, schreef de burgemeester van Oss in het voorjaar van 1944 een brief aan alle schoolhoofden in het Maasland. Hij was op zoek naar “liederen, liedjes en rijmpjes” die de kinderen leerden, mogelijk als materiaal voor het streekmuseum.
Meester Gielen, hoofd van de jongensschool in Berghem, liet zich niet onbetuigd en stuurde 122 blaadjes met rijmpjes. Aftelrijmpjes, spotliederen over dorpsgenoten, de onderwijzer of de pater, liedjes die de kinderen bij hun ouders en oudere broers en zussen hebben gehoord en zonder het goed te begrijpen napraten. Het resultaat is hilarisch, komisch en soms heel plat. Hier vind je de rijmpjesbundel.

Uitgegeven in 2014 door Stadsarchief Oss